IZBUCNIREA REVOLUTIEI DIN 1989

PENTRU CEI CARE DIN PACATE NU STIU
Se implinesc 28 de ani de cand la izbucnirea revolutiei.
Revolutia din decembrie 1989 a inceput la Timisoara in seara de 15 decembrie,in priajma Bisericii Reformate din Piata Sfanta Maria.
Initial,in fata lacasului de cult s-au strans aproximativ 100 de oameni,insa a doua zi,pe 16 decembrie,Piata a fost complet blocata de multime,atunci s-au oprit tramvaiele si s-a strigat pentru prima data ,,LIBERTATE,, si ,,JOS CEAUSESCU,,.
Aceste scandari au reusit sa scoata in zilele urmatoare,zeci de mii de oameni in strada,in toate orasele din tara.
EVENIMENTELE DIN 15 DECEMBRIE 1989 DE LA TIMISOARA AU FOST CELE CARE AU DECLANSAT CADEREA DICTATURII COMUNISTE IN ROMANIA!
Totul s-a intamplat intr-o zi de vineri cand oameni solidari cu pastorul Laszlo Tokes s-au adunat in fata bisericii reformate. Acesta urma sa fie evacuat. Tokes fusese acuzat de spionaj si tradare dupa ce a dat un interviu critic la adresa lui Nicolae Ceausescu pentru o televiziune din Ungaria.
Enoriasii sai au considerat ca masura este injusta. La un moment dat au inceput sa scandeze ,,LIBERTATE,,. Trecatorii de pe strada principala s-au oprit si multi au ramas si s-au alaturat celor adunati,romani si maghiari,citea un fost preot.
Lucrurile au ramas pasnice pana seara dar au continuat a doua zi si mai multi iar lucrurile au luat amploare.
Intre timp,la Bucuresti pe data de 17 decembrie 1989, Ceausescu a obtinut din partea CPEx aprobarea folosirii fortei pentru inabusirea revolutiei de la Timisoara.
In dimineata zilei de 18 decembrie,centrul Timisoarei era pazit de soldati si agenti de securitate imbracati in haine civile. Primarul Mot a cerut o adunare a partidului la Universitate cu scopul de a condamna ,,vandalismul,, zilelor precedente.
Oamenii asteptandu-se sa se traga in ei au inceput sa cante ,,Desteapta-te romane,, un vechi cantec patriot interzis din 1947. Sa tras asupra lor,unii dintre ei au murit,altii au fost raniti grav in timp ce unii au avut noroc sa scape.
In aceiasi seara,43 de cadavre ale celor impuscati dar si ale altor raniti grav executati la Spitalul Judetean au fost sustrase de la morga spitalului si duse la Bucuresti pentru ca urmele represiunii sa fie sterse.
De aici am sa va las si pe voi sa aflati si sa va informati ce s-a petrecut la revolutie si cati oamani (eroi) au murit si au platit cu pretul vietii ca noi astazi sa ne bucuram de tot ce avem.
Daca vrei sa vezi si activitatea mea de magician te invit pe pagina mea de facebook https://www.facebook.com/magicianulbugariu/

Comentarii